valborg,

en anledning för både unga och vuxna att supa sig dyngraka.
det blir dock inget supade för mig på denna valborg!
har verkligen ingen partykänsla inför kvällen,
men ska ändå in till stan och slottskogen och hälsa på folk.
så det blir nog ingen lång kväll, skönt ändå!

hoppas att alla får en trevlig valborg och en bra första maj (:

"to do list"

v.18 - inlämning av samhällsrapport, muntliga nyheter på engelska, 
muntligt nationellt prov i engelska. ha börjat med nytt arbete om stresshantering.
v.19 - prov om upplysningen och romantiken, troligtvis redovisning om
stresshanteringen. börja på nytt i naturkunskapen. nationellt prov i matte b.
v.20 - börja på skrivuppgift om realism/naturalism i svenska, nationellt prov
i engelska b reading&listening,
v.21 - teoriprov i idrott/hälsa.
v.22 - redovisning/inlämning av arbete i svenska & engelska, debatt i naturkunskapen.

so far.
det är en månad kvar till skolavslutningen, plus några dagar, och ändå är det ett sånt helvete framför mig. skolan har mer eller mindre sugit ut all ork som fanns i mig, jag kan varken koncentera eller fokusera överhuvudtaget. det är så mycket saker som ligger och tynger ner mig, i värsta fall kan jag väl förlänga en kurs om jag inte blir klar med något i tid för betygen.

det är tufft att gå i skolan och må psykiskt dåligt på samma gång.

if i was a rich girl,

alltså. ibland önskar man att man vore en bortskämd skitunge som ett par av sina före detta vänner. att man fick pengar då och då av sina föräldrar utan att lyfta på arslet. nu är det självklart inte så utan jag lever på mitt studiebidrag varje månad, och får sällan extra pengar av mina föräldrar om vi inte kommer överens över något. jag är bortskämd till en viss del, fick en systemkamera i julklapp och ska få hultsfredbiljett i födelsedagspresent. det är jag tacksam för. men ibland önskar man bara att man hade en extra tusenlapp lite då och då.

jag ska självfallet inte klaga över hur fattig jag är osv, jag vet att det finns människor som har det mycket värre. pengar leder till lycka, vad man än säger. hade jag inte haft några pengar hade jag inte kunnat åka till min älskade pojkvän och göra diverse saker. men det som irriterar mig mest just nu med att inte ha pengar är att inte kunna gå på spelningar.

i år har jag varit på två spelningar, det var my american heart och the blackout i malmö och panic at the disco i stockholm. i slutet på maj kommer silverstein till göteborg och jag ska förhoppningsvis se dem då. något som fick mig att flippa lite idag är att the used kommer till west coast riot den 26 juni. biljetten kostar nästan 600 kr, och det är inte direkt värt att betala det för att endast se dem. missade the used förra året när jag var i usa istället för i sverige. enligt rykten kommer plain white t's till stockholm i augusti, och det finns ett flertal festivaler med band som jag inte hade tackat nej till att se, men ekonomin tillåter nog endast hultsfred.

pengar är lycka, inte pengarna i sig, man blir väl inte direkt lycklig av att bada i ett hav av bakteriesprudlande sedlar. däremot så leder upplevelser till lycka, och utan pengar kan man inte uppleva saker. man kan inte resa till usa och köra roadtrip all over och bara fota, man kan inte åka vart man vill för att se band man lyssnat på i åratal, man kan inte träffa vem man vill när man vill, hur mycket man än vill det. det finns så mycket saker som man kan göra för pengar som bidrar till lycka. personer kan inte köpas för pengar, det är oftast personer som bidrar till lyckan, men för att träffa de personerna behöver man både sedlar och mynt.

var förövrigt nere på allum idag och inhandlade lite saker. lovely.


jag vill bara må bra.

det är allt jag vill. må bra.
jag begär ingenting annat.

jag orkar inte.

fyfan vad allt är jobbigt.
jag går bara sönder.


duktigt, eh?

det nationella provet gick nog helt okej, jag skrev ungefär 5 sidor,
och det fick bli lite som det blev. mitt betyg hänger ändå inte på det,
vilket är otroligt skönt - slipper man onödig stress och press.
sen var det medieproduktion och vi kunde inte göra något alls,
på grund av glömska töser, men det gör inte så mycket.

sen gick jag hem. jag orkade inte med både matte och gympa,
kändes ganska onödigt faktiskt. imorgon är det resursdag,
vilket betyder ledighet aka plugga och köpa vårjacka typ.

fick förövrigt vg+ på min tv-nyhetsanalys, go me!! stolt är jag.

snart blir det akupunktur.. orkar inte åka in till staaaaan.


jävla helvete.

det tar aldrig slut. det kommer aldrig att ta slut. ångesten kommer att äta upp mig tills det inte finns något kvar. jag vet inte hur många gånger själva attackerna har spelat spratt med mig, men jag vet att ångesten ligger och gror och har gjort det i några år nu. det är så jävla jobbigt och ibland vet jag inte vad jag ska ta mig till. ibland lägger man sig på golvet och gråter i timmar och hoppas på att någon ska rädda en, förgäves, självklart. tårarna kommer aldrig att sluta rinna, inte av sig själv i alla fall. jag är inte speciellt peppad på idén om att stoppa i sig olika typer av preparat och hoppas på det bästa - jag vet inte ens om det bästa någonsin kommer att finnas.

fyfan vad folk tjänar pengar på andras psykiska ohälsa. det är inte ens säkert att något blir bättre om man väl väljer att stoppa i sig mediciner hit och tabletter dit. jag vet inte om det är värt att testa. mest vill jag väl bli utvärderad, bara veta vad man lider av istället för att gå runt i ovisshet.

jag hatar att ångesten alltid kickar in på söndagar, och förstör lediga dagar. i bästa fall slipper man svullna ögon, men det är mest när man försöker ignorera att man mår dåligt bara för att försöka sluta gråta så att man kan slippa att ha svullna ögon dagen efter. det är inte så att jag kan skolka heller, inte mer, inte när det är nationellt prov imorgon, inte när jag har fått varning. inte när jag har gått snart 4 veckor utan skolk borsett från tre lektioner där migrän har varit inblandat. och problemet är väl just det, de har slutat tro att jag stannar hemma för att jag mår dåligt på insidan - de skyller på migrän. skyller på att jag pressar mig själv. bortser från faktorn att jag sitter inne i badrummet, inne i bastun med en handduk för munnen och gråter ut mina ögon. kanske för att jag försöker dölja det. kanske för att jag försöker övertyga mig själv att jag inte mår riktigt så dåligt som jag gör, att jag försöker övertyga mig själv att jag kan må bättre utan någon hjälp från andra.

allt är bara fel med mig. på insidan och utsidan och alla sidor som man kan tänka sig. om jag hade gjort en helutvärdering och undersökning på sjukhus och psyk så hade väl jag fått en fullskriven journal, ledsjukom och migrän och det ena och det andra. ont här och ont där. jag är trött på att vara så fel. jag vet inte om det är för att jag är feg eller för att jag är stark, som jag inte tagit den enkla vägen ut än. för tro mig, det har funnits i tanken, allt för många gånger. jag är inte speciellt självdestruktiv på den fysiska nivån, snarare den psykiska. klankar ner på mig själv så mycket det går och intalar mig själv att jag är värdelös och tror på det när andra säger detsamma.

och jag orkar inte dryga fittor som försöker förlöjliga en, som skrattar åt en och säger att man bara är en attentionwhore och att man inte alls mår dåligt. och att det är hur lätt som helst att fixa.

fyfan för söndagsångest.

you're a wreck,

and you know, you got me wrapped around your fingers.

fyfan. jag är helt jävla förstörd. i'm a wreck.

tummen upp, tummen ner.

+ gått ner 1,5 kg
- godis & coca cola

dom bryr sig ändå. det känns bra.

söndagsångesten kickar in, igen.

det är söndag, sista dagen på veckan.
imorgon är det måndag, skolhelvete igen.

jag vet inte riktigt varför, men ångesten har en tendens att kicka in sista dagen på veckan. det är väl för att man hela tiden har varit så upptagen med att gå i skolan eller göra annat, och att man äntligen på söndagen inte har något att göra. något som borde uppskattas, fast inte av mig. jag har egentligen en mängd saker att göra, men när tankarna börjar flyga från en ände till en annan så kickar ångesten in. och jag känner inget annat än uppgivenhet, som om allt är onödigt, som om det inte spelar någon roll. jag skiter i att plugga samhäll trots att rapporten ska in på onsdag, får bli att skriva på tisdag. det enda jag möjligtvis ska göra är att förbereda mig mentalt inför provet imorgon, som jag verkar ha en sån undermedveten ångest för.

jag hatar söndagar.
jag orkar inte leva på söndagar.


utflippat om något..

som vanligt drömmer jag helt sjuka drömmar.

först drömde jag några gånger om nationella provet imorgon, att jag skulle komma försent och sen plötsligt låtsades att det var en dröm och så var det så. så någonstans ligger ångesten och gror där inne inför imorgon. sen drömde jag att charlie hade en son med någon annan tjej. inte så kul. drömde att jag var med några som snodde chokladindragna tuggummin, sen regnade det ute, någon gubbe i en bil körde nästan på mig, klippte av en bit av mitt hår. crazy. sen var jag kompis med paris hilton och hon hade en bror, vi skulle gömma oss för några onda människor - vet inte riktigt vad dom ville, dr bailey från grey's anatomy var där, jag gömde mig i en gaderob ett tag. sen var vi i ett arbetsrum och så fanns det tydligen ett hemligt rum.. alltså shizzle. sen fick jag en bh som inte passade, ett par lilaröda byxor och nån tröja med ett konstigt tryck på av paris. och sen trollade vi fram solglasögon och sprang efter en husbil.

ja.. heh.

Dags att ta ställning, dags att rädda världen.

Jorden håller på att gå under i takt med att minutvisaren på klockan rör sig, och det är dags att göra något åt det! Temperaturer sjunker och stiger, det är vinter i april och höst i december, och visst är vi i Sverige vana vid en grådaskig sommar och blir mer än överlyckliga då stolen står högt i skyn, men det är inte bara positivt. Över storstäder ligger tunga moln med avgaser, de tidigare gigantiska isarna smälter - big deal, tänker vissa - vattennivån kommer att stiga, flera miljoner människor kommer att mista sina hem. Isbjörnar håller redan på att dö på grund av det, de är fast ute på stora oändliga hav och orkar inte simma utan drunknar. Vi i i-länder tänker inte tillräckligt mycket på miljön som vi borde, det är faktiskt vi som är de stora miljöbovarna. I u-länderna har alltid varit torka, men bristen på vatten växer sig bara större och större medan vi här hemma köper vatten på flaska och använder onödiga resurser. Det kommer inte att drabba oss värst - åh, vilken tur, kanske någon tänker, men flera miljoner människor kommer att dö, vare sig det är av vattenbrist, svält, naturkatastroferna som ökar i takt med koldioxidutsläppen, eller något annat ännu värre. 

Som om det inte vore nog i dagens läge, folk med sjukligt dåliga arbetsförhållanden, stora företag som betalar ut små löner, säljer sina produkter billigare än de som är producerade av invånarna i landet, coca cola som är billigare än vatten. Jag kan inte göra annat än att skämmas, makthavare som flyger sina privatplan överallt, George W Bush som minst sagt är dum i huvudet, och som får sitta på president-tronen i två perioder, jag är sjukt glad att det snart är val igen och att det förhoppningsvis blir en färgad eller en kvinna som tar över tronen efter den mer eller mindre efterblivna företrädaren, man kan bara hoppas att amerikanerna för en gång skull använder det som finns bakom pannan och inte röstar på en vit äldre man med vinst i sikte. Vi behöver en stark makthavare för USA, någon som kan ta viktiga beslut och göra rätt - någon som kan få alla att skriva på Kyoto-avtalet, någon som kan ta ställning och rädda världen. Trots allt är USA en av de två stormakterna som är skyldiga till att världen håller på att gå under, Kina gör väl inte heller sitt bästa. Jag är så arg på alla som har makten att göra något men som sitter med tummen i arslet och väntar på bättre tider. Det är dags att agera nu!

I smyg är jag miljöaktivist, jag är inte särskilt utbildad eller med i någon organisation - trots att jag kanske borde, med tanke på mitt engagemang. Ända sedan naturkunskapen i femman har jag varit som frälst, vår lärare predikade om miljöbilar och vi vann energispaningen med vår välarbetade plansch. Det har gått några år sedan dess, men mitt intresse för miljön brinner fortfarande. Jag har tjatat på både mamma och pappa om att de ska köpa en miljöbil - och det blir snart sant. Jag tjatar på att de ska släcka efter sig när de lämnar ett rum, och gör de inte det - så släcker jag och ger dem sedan en liten utskällning. Jag har sagt att de ska köpa kravmärkt och ekologiskt, producerat så nära som möjligt och mitt hjärta hoppade ett glädjeskutt när jag hörde på nyheterna att de ska börja klimatmärka mat - vi får väl se hur det fungerar. Vi sätter inte på diskmaskinen förrän den är full, samma med tvättmaskinen. Den enda som duschar lite för länge i familjen är jag, men jag försöker så gott det går. Alla burkar och flaskor blir pantade, och alla sopor, batterier, kartonger och diverse får ett tillfälligt hem på återvinningscentralen. Jag drar ut laddare som inte används och vi har laddningsbara batterier. Det finns så himla mycket som man kan göra, småsaker som inte tar speciellt mycket tid alls, men det är alldeles för få som faktiskt gör det. Det borde vara ett krav för alla människor att se Al Gore's film En Obekväm Sanning, vi måste få vuxna att öppna ögonen och vi unga måste bli mer engagerade. Makthavarna måste bli mer engagerade och ta ställning, alla partier borde ha miljö i fokus och inte vara såna kapitalister med sikte på pengar.

Det finns så mycket vi kan göra, mitt tips till er är att göra småsaker, släcka lampan när du lämnar rummet, låt inte vatten stå och rinna i onödan, åk buss istället för att bli skjutsad - eller om det är kort avstånd - gå eller cykla! Sluta köp vatten på flaska och lägg in en plastflaska i kylen med kranvatten. Släng skräp i papperskorgen! Många bäckar små. De flesta av oss lever som om vi skulle ha 3 jordklot till - men det har vi inte.

Det är dags att ta ställning, det är dags att rädda världen.


aj.

mensvärk suger. det är värre än migrän.
killar har tur, synd bara att de flesta är idioter.

dags för dagens andra paracetamol 1g tror jag.

beslutsångesten,

äter upp mig på insidan.
om det mesta tror jag. hur många kilon man ska gå ner och om man överhuvudtaget ska gå ner alls, eller om man ska satsa på mental träning och byta inställning. om man ska ta en macka nu eller vänta i två timmar tills pappa kommer med mat. om vad man ska bli när man blir stor, om man ska satsa på att bli modell eller om man ska nöja sig med något annat. om man ska fortsätta plugga eller jobba istället efter studenten. om man ska byta stil, inte för att man vill vara en annan person utan för att man har utvecklats och växt ifrån saker. om man ska pierca sig i näsan eller monroe. eller både och. om man ska gå upp tidigare i helgen för att gå till gymmet eller gå ut och jogga lite. om man sedan ska plugga så att man kommer igång och kanske blir klar med samhällsrapporten. om det mesta tror jag.

fast det som stör mig just nu, det som ligger och gräver hål i magen och i hjärnan på mig, är om jag ska färga håret eller inte. jag har haft svart hår i två år nu, jag har haft önskningar om att vara blond i ett och ett halft ungefär. man har funderat på många olika saker. det har aldrig blivit av. jag tror att det handlar om en trygghet, man vet att svart hår funkar - man vet att det passar till de flesta kläder som ligger i gaderoben - man vet att man ser helt okej ut i det, och lite andra saker. samtidigt vet man att det blir obehagligt på sommaren, man svettas lite extra mycket, när utväxten börjar leta sig fram efter två till tre veckor ser det allt annat än fint ut. sen är det väl faktorn att det kommer slita på mitt hår, om jag nu väljer att bli blond. kommer behöva avfärga det och bleka det x antal gånger och antagligen använda silvershampo - det kommer att kosta. sen vet jag inte hur jag kommer se ut i det, senast jag var någorlunda blont var 2005.

jag vill ha svart och blont och turkost i håret, det vet jag att jag vill. sen om det är bäst att köra på svart och sen köpa löshår och färga, sen sätta i.. det är en annan sak. jag har varit sugen på det så länge, just nu känns det som "vad har jag att förlora?", svar: ingenting direkt, kanske lite hårtussar. blont överhår fungerar inte med löshår. åååhhh, jag vet inte vad jag ska göra. förändring är bra. perioden emellan blir väl lite ångestfylld. hm, jag har ingen aning faktiskt.

får fundera vidare på det lite. få folks åsikter och sånt.
sen kommer nog ett blogginlägg om att rädda världen.

4 minutes to save the world.

låten är officiellt fast i mitt huvud! och befinner sig inne på ipoden som ligger på laddning. hade tänkt dra ut någon gång vid fyra kanske, ta mig en hälsosam promenad. jag behöver det. innan dess ska jag försöka lokalisera en lite starkare värktablett - för jag har lagom ont i magen. borde plugga idag, men vi får se vart orken befinner sig efter promenaden. intervjun på universeum var pepp och jag tog på en majsorm, trots att jag är lite rädd för ormar.

det jobbigaste med att gå ut och gå/jogga är enligt mig alla saker som man borde ha med sig. vattenflaska, nycklar och ipoden, möjligtvis mobilen och ett busskort ifall att! egentligen vill man ha med sig kamera också ifall man skulle stöta på något trevligt. därför är det lite skönare med gym, men jag kanske tar mig ett pass där till helgen och springer av mig lite kalorier. jag får se hur jag gör!


skola är tråkigt.

ytterst tråkigt. jag är nästan förvånad över att jag faktiskt tar mig upp på morgonen för att åka buss hit. och spendera några timmar när man skulle kunna göra annat. just nu har vi samhällslektion och det är meningen att vi ska skriva på våra rapporter, min ska handla om vad usa bidrar med till den globala uppvärmningen - ungefär. fast jag har inte kommit igång alls, knappt skrivit inledning. ska nog sätta mig med det i helgen och kanske sen när jag kommer hem. måste förbereda mig inför nationella provet i engelska b som är på måndag med.

om 45 minuter slutar vi, då blir det att hämta videokamera, stativ och mikrofon och sen bege sig till stan och intervjua på universeum. lite bättre än att sitta här och dö. får bara hoppas att en viss flicka dyker upp snart så att vi blir hel grupp.

jag är sjukligt sugen på att köpa jeans och vårjacka. nu.

sista inlägget för dagen,

skulle jag tro. jag vet inte hur jag mår just nu. skulle väl kunna bryta ihop vilken sekund som helst. det suger att må dåligt, att inte veta varför man gör det, särskilt när man verkligen inte kan veta när det plötsligt attackerar en. suck. ibland önskar jag bara att jag kunde vara en sån som höll tyst om saker, le även de dagar då man mår åt helvete. för då slipper man lägga så mycket på alla andra. jag känner mig som en börda för alla i min närhet. för att jag mår dåligt.

och alla jävla ideal och komplex, äter upp mig på insidan. jag önskar att man bara kunde ta sig ett titt i spegeln, säga att man faktiskt duger precis som man är - det jag predikade om på brandtalet i retoriken i slutet på ettan, en jävla massa bullshit som jag inte ens tror på själv, men som låter bra i andras öron - att man är skapad på ett visst sätt, att man ser ut på ett visst sätt och inte kan göra någonting direkt åt det. att man ska vara glad för att man lever, har tak över huvudet och mat på bordet. som idealen förr, var man tjock så var man åtråvärd - då hade man pengar. nu präglas tidningsomslag av underviktiga modeller och kändisar som tar heroin hit och dit. jag vill känna att jag duger som jag är, titta mig i spegeln och vara nöjd. tänka att "det ska vara gôtt och leva" och att det inte spelar någon roll hur jag ser ut för att jag har folk i min närhet som accepterar mig för den jag är.

så fungerar inte livet, inte mitt liv. jag är för hjärntvättad av all reklam och alla bilder på supersmala kändisar som man sett under hela sin uppväxt. en sjuhelsike massa bilder, som påverkar en även om man inte vill, omedvetet. jag vill kunna gå med stolthet i ryggen, en äkta stolthet, och inte bara den där fejkade, som man pillar dit för att folk ska tro att man är någon.

jag borde nog sova. och hoppas på att tankarna är borta imorgon.

extreme home makeover,

även detta program präglar stundtals mitt tv-tittande, när made är ointressant eller då det är reklam knappar man över till tv3 och hoppas på det bästa. själva programmet i sig är väl ingenting man direkt följer, sitter och laddar ner, men det är ett jävligt bra program. idéen om att bygga nya hem till de som verkligen behöver det är guld.
trots att innehållet i programmet till stor procent handlar om reklam för diverse kedjor och företag i det underbara amerika, så blir det något bra i slutändan. jag vet ingen bakgrundsfakta, ingen insider-information, men tummen upp för människor som hjälper andra. vi behöver fler personer som hjälper andra, hjälper varandra, människor som slutar vara själviska för en stund. då hade världen varit hundra gånger bättre.

heteronormen krossas med tiden,

trots att debatten om homosexuella och deras rättigheter till adoption och giftemål, sakta men säkert, har tonats ner, och hela uppståndelsen kring allt som har med det att göra börjar försvinna ut ur sanden, så finns det fortfarande ett alldeles för stort antal okunniga och trångsynta idioter här i världen.

jag har en tendens att titta på mtv då rastlösheten börjar springa upp och ner för benen, och program som made, x-effect och next är ganska underhållande. för bara någon vecka sen så tittade jag på next, och blev nästan förvånad över att de inte bara har med människor med hetero-läggning, utan även de bi/homosexuella. även idag på x-effect var det två par homosexuella som är med. det är starkt av mtv att bryta sig ur mönstret av heteronormen.

på livskunskapen idag pratade vi om kärlek, vi fick skriva upp ord på tavlan som förknippades med kärlek, och efter ett tag skrev vår lärare "homosexuell" över ordet kärlek, och frågade om det var detsamma. till min stora förvåning så tyckte ingen i gruppen - inte ens killarna, att det var någon skillnad, och de till och med tyckte att orden "mod" och "stolthet" skulle läggas till. imponerande. hörde senare från min klasskompis som var med i den andra gruppen att där, där hade det blivit små protester från käftar som sprutade testosteron. tragiskt, det är nästan så att man tycker synd om dem. enda skälet till "hat" mot diverse folkgrupper, baserat främst på sexuell läggning - handlar om rädsla, okunskap och trångsynthet. man tycker att folk som snart får komma in på krogen och ta körkort, borde ha lärt sig ett och annat under sin uppväxt. men tydligen inte.


vikt,

tips på hur man går ner i vikt, lagom snabbt?

ännu en vanlig dag,

vi började klockan 9 imorse, vilket var skönt, släpade mig upp vid halv 8 och stack sen iväg till skolan. jag har skolkat en lektion under de senaste tre veckorna. det kanske inte är så imponerande, men jag har varit riktigt nere och min kärlek till skolan existerar inte. lite duktigt kan man tycka i alla fall.

det var resursdag idag, och de flesta var lediga, förutom vi som blev inkallade till att ha livskunskap. en ytterst seg dag må jag säga. fanns väl några helt okej stunder, men i längden - nja, hade hellre velat vara ledig. men närvaro, som närvaro. man insåg, eller ja, snarare stärkte sin uppfattning om hur omogna killarna verkligen är. alla fyller arton, om de inte redan har gjort det, och ändå beter dem sig som.. jag vet inte vad. finns väl några få fall, där de har växt upp, men som sagt - de är få!

just nu sitter jag här, framför en datorskärm, när solen skiner ute på den blåa himlen. jag har huvudvärk/migrän, ska ta mig en tablett var det tänkt och äta något - för jag är förbaskat hungrig. blir kanske en promenad idag om jag känner för det.

heidoheido.


hurtig i vårsolen,

åhja! jag tog mig ut och promenerade i rask takt i ungefär en timma. sjukligt härligt må jag säga. solen steker i ansiktet och jag blir inte förvånad om fräknarna blir synligare för var dag som passerar, fåglarna kvittrar och en känsla av frid sjunker sakta in. blommor av alla dess slag börjar synas i rabatterna, fast här är det väl vitsipporna som har övertaget medan en och en annan maskros sticker upp i ogräset. men det är ju bara tecken på att våren verkligen är här! och jag ser fram emot att gå ut och fota då gräset blivit lite grönare, himlen lite blåare och då marken skimrar i alla regnbågens färger.

känns bra att ha varit ute och rört på mig, måste bli mer av det den kommande framtiden. ska ingenstans i helgen, på grund av bristande planering av vissa, så kanske att jag tar en tripp ut och går varje dag fram tills den första maj, om vädret tillåter! vårkänslor sprudlar och varvas av med den sjukliga oron och ångesten, men just nu funkar det helt okej! (bortsett från att jag har ganska så mycket ont i mina trasiga knän)

i wanna be a skinny bitch


ännu en tung dag.

dagen började med prov i naturkunskap, hade självklart inte pluggat lika mycket som jag borde, men ett g lär väl stå på pappret i alla fall, och det duger väl. sen förberede vi oss lite inför nationella provet i engelska b som är på måndag, jag vet inte riktigt om jag är orolig inför det. eller om det bara är så att all min ork har gått till annat, och att det inte finns någon ork kvar att vara orolig inför det. jag har väl mitt mvg i engelska b ändå. lektionen i svenska var helt okej, anders tjatade som vanligt, och vi har prov om två veckor.

alla dessa prov, inlämningar. det tar kål på mig.
slutspurten är två månader lång.

i övrigt mår jag illa, huvudet är tyngre än tyngst, och hjärtat lika så. jag har så mycket ångest som aldrig strömmar ut i takt med tårarna, och tårarna som aldrig slutar rinna. jag vet inte vad jag ska ta mig till. just nu känner jag mig bara värdelös, minst sagt värdelös. jag duger inte för omvärlden, omvärlden behöver inte mig, min omgivning behöver inte mig. jag känner mig ful och fet, jag vill slå sönder spegeln och skära bort allt fett. sluta äta. jag vet inte.

jag är avundsjuk och jag är svartsjuk.

jag är snart 18, och har haft fler tankar om döden och om livet, än vad någon person borde ha. jag hatar att må dåligt, jag hatar att människor i min omgivning mår dåligt. jag hatar att världen är så jävla åt helvete, att folk svälter, mördas, torteras.. att barn inte har tak över huvudet och mat på bordet, att folk saknar kärlek och närhet. jag hatar att världen är så fel. jag hatar att vara en del av världen och inte kunna göra något bättre.

jag hatar att världen är så fel, jag vill göra allting rätt igen.

till alla läsare,

jag måste säga att jag verkligen uppskattar att ni tar er tid, att läsa min blogg. en blogg om allt och ingenting, en blogg fylld med tankar och åsikter, som är mina. och det som jag uppskattar ännu mer är respons, den responsen som jag får genom kommentarerna betyder. och att många av er som läser faktiskt bryr sig - på riktigt, det är guld värt.

tack.

ibland vill jag skrika på er med.

och fråga om ni verkligen bryr er lika mycket som ni borde,
om ni verkligen lägger ner lika mycket tid som ni borde,
om ni verkligen tänker på mig lika mycket som ni borde.

för jag känner mig ganska osynlig där med,
att få reda på allt sista minuten,
att bara ha massa förväntningar..

jag vet att jag också spelar en roll,
men jag tycker inte att ni anstränger er nog.

hur mår man bra?

"ryck upp dig"

om allt bara var lika lätt sagt som gjort, då hade världen nog varit ett jävligt mycket bättre ställe. tror ni inte det? om man bara kunde ta sig i kragen och göra allt man ville göra, att man genom ett knapptryck kunde ställa om sig och bli optimist. jag vet inte, världen fungerar inte så, inte ens i närheten. människor säger att man ska rycka upp sig, sluta klaga, barnen i afrika har det värre etc. i guess you know the drill, i know the drill. jag är fast i en ond cirkel varvat med önsketänkande och realism - många kallar mig pessimist, men jag föredrar realist. jag vet att världen är åt helvete och jag håller inte käften om det.

and frankly, i really don't give a shit. många gånger folk säger något till mig, om att man ska sluta klaga eller ta sig i kragen och göra något åt saken - så vill jag ge dem en fet jävla smäll på käften. folk tror så jävla mycket om allt och alla, de tror att bara för att de inte mår helt åt helvete så gör alla andra likadant. visst, det är svårt att veta hur någon mår bara så där, men man ska ha överseende, och man ska försöka förstå.

jag har haft vänner, eller jag vet inte om de är värda att bli kallade vänner, som inte brydde sig. människor som placerade sig själva och sina egna behov före allt annat. jag förstår att det är så ibland, människan är byggd till att vara egoist - att bara tänka på sig själv och att göra det som passar bäst osv. men ibland går det över gränsen. jag är trött på att folk tror att det är lätt att lösa allting, visst - jag tänker också så, hur jävla svårt är det att minska den globala uppvärmningen? sluta köra så jävla mycket bil, åk mer kollektivtrafik, satsa mer pengar på den, mer miljöbilar, sluta vara kapitalister och sluta bry er så jävla mycket om pengar än om jorden som vi bor på. jag kan fortsätta, men ni är nog inte intresserade och det är inte det som inlägget ska handla om.

jag är trött på att folk tror att det är så lätt att må bra. som jag har tagit upp tidigare ska man hinna med så sjukligt mycket samtidigt som man ska försöka hinna med att andas och leva och må bra. hur mår man bra?

när paniken har övertaget.

jag hatar att paniken, ångesten och oron alltid vinner.
krossar mig mellan tummen och pekfingret.
aldrig är jag stark nog för någonting.

i fredags blev jag trasig, lite mer än vad jag var innan. medan trummor och cybaler slog takter i mina tinningar, så kände jag hur den där bollen av oro, likt en magnet, drog till sig både ångest och panik.

peter bad mig att stanna i alla fall fem minuter, och se om min migrän blev något bättre när jag mediterade, jag tvekade, men gjorde som jag blev tillsagd. det fungerade inte speciellt bra, och jag visste det redan innan jag slog mig ner på stolen. så fort jag slöt ögonen kände jag hur allting exploderade. det började flimmra framför ögonen, jag kunde inte stänga dem, jag kunde inte hålla dem öppna, mina ögonlock bestämde över mig, jag kände hur tårarna började pressa sig fram ur tårkanalerna och jag vet inte om det berodde främst på migränen eller på ångesten, men fram skulle de i alla fall. jag kände hur ljuset ville spela spratt med min hjärna och hur ljudet minst sagt dunkade och slog högre och högre. fem minuter hände aldrig. efter bara några sekunder flydde jag ut ur salen med stora steg, beredd på att ta mig därifrån så fort som möjligt.

jag hatar att paniken, ångesten och oron alltid vinner.

livet är svårt.

ibland,
så önskar jag,
att livet vore lätt.

men bara ibland.

dr phil, kom och hjälp mig.

programmet är slut, tv:n slocknar genom ett tryck på knappen. jag vet att jag borde göra annat än att slösa bort tid på att kolla på tv, att kolla på dr phil. men jag blev berörd, så som jag oftast brukar bli när det är något som ligger nära hjärtat. det kändes aktuellt och nästan behövt, att sitta bänkad framför den digitala boxen, och bara andas ut.

dagens program handlade om bråk i familjer, mellan tonåringar och föräldrar. en familj satt i dr phil's studio i trä med blåa detaljer. sonen, som var en ganska söt kille på sjutton år, satt och berättade hur han kände, och stundtals önskade jag att jag kunde kliva in och bara krama honom. säga att jag vet hur det är, kanske inte i samma utsträckning, men jag vet hur det är att bråka med sin mamma. att ständigt behöva flytta på sig för att inte hamna i kläm, för att inte göra något större än vad som behövs och för att bara kunna få lite utrymme.

det är sjukt, riktigt sjukt, jag tror inte att allt är som det borde vara. jag vet att allt inte är som det borde vara. jag påstår inte att jag har det dåligt, jag påstår inte att jag har det bra, jag vet att det finns barn och ungdomar som sitter i värre positioner än vad jag gör, som har mer problem än vad jag har och som mår psykiskt sämre än vad jag gör. men jag måste få ut det här, jag orkar inte gå och bära på hur mycket som helst;

jag vet inte om jag avskyr dig, eller om jag hatar dig, eller om allt bara är fel och att det är så att jag inte kan hitta en enda anledning till varför jag skulle ge dig tummen upp på något område. jag vet en sak, och det är att jag inte klarar av att vara i din närvaro. så fort jag kommer innanför dörren, eller så fort du kliver över tröskeln, så spricker allt. jag vet inte heller varför det är så, men det är så det är. jag vill gömma mig, fly härifrån och bara isolera mig från dig. din blotta närvaro stör mig. jag hatar att du är så jävla falsk, att du ena stunden skriker som om domedagen var kommen och att du i nästa stund pratar som om ingenting hade hänt. och vem är det som får ta skiten? jag. tidigare var det väl min syster också, innan hon skaffade jobb och kunde fly bort. jag vill fly bort, fast ganska många mil till. jag klarar inte av att vara i samma hus, i samma kommun, i samma stad, i samma län, i samma land som du. och det handlar inte om att vara rebellisk, att försöka hitta någon form av självständighet och att utforska vildmarken - det handlar om att få andas, om att få utrymme, att få leva.

aldrig har jag kunnat prata med dig, jag har aldrig haft en konversation med dig, fylld med känslor, jag är full av känslor som behöver komma ut men jag har ingen att prata med. jag har aldrig pratat med min syster om sådant, jag har aldrig pratat med min mamma om sådant, och jag vill inte lägga den bördan på min pappa. den jag älskar mest i världen, den som försöker, den som bryr sig och den som verkligen ser mig.

tillfällena är få, det är sällan som jag sitter vid samma middagsbord - sanningen är att jag försöker undvika det, för att jag vet vad som komma skall, det är sällan som vi pratar om viktiga saker, saker som betyder, jag har aldrig pratat kärlek med dig, du har aldrig brytt dig om att prata med mig om viktiga saker. ibland vill jag bara ställa mig upp och skrika, se om du hör mig, på riktigt. jag vet inte vad felet är med dig, jag tror inte att du är så falsk som jag har sett dig vara, något gick väl bara fel. men jag är trött på att allting ska vara fel. jag har så mycket ilska som jag vill ta ut på dig, jag vill skrika att du är ful och fet och fyrtio, och att du inte duger någonting till, och att pappa förtjänar någon bättre, någon som inte drar ner honom. det är ilskan som talar. jag vill skrika att jag är trött på dina skal, jag är trött på att du gömmer sarkastiska kommentarer om andra i dina samtal med ett leende. du snackar så jävla mycket skit. och jag är trött på det. jag önskar att andra kunde se det jag ser. känner du dig misslyckad? är det därför du håller på som du gör? slänger kommentarer om hur andra borde leva, hur de ska styra upp sina liv när det är du som är misslyckad. när det är du som försöker banta med coca cola light och viktväktarna och all jävla skit. det är du som är misslyckad.

du ser mig inte ens längre, jag tror att du gjorde det ett tag, för många år sen. men du ser mig inte längre, jag tror inte ens att du anstränger dig. jag vet inte om du vill se mig. du försöker köpa kärlek, du försöker fjäska dig in hos andra, hos mig. du köper saker som jag aldrig skulle ta på mig, som jag aldrig skulle vilja äga, för du vet inte vem jag är. du känner mig inte, du ser mig inte. inte ens när jag skickar dig till kina med bilder och en lista på saker som du ska kolla efter, så ser du mig. jag börjar undra om jag ens betyder lika mycket som jag borde göra.

jag hatar att du får mig att känna mig värdelös, ständigt får du mig att känna mig värdelös, genom saker du säger och genom saker du gör. du är en av anledningarna till varför jag ibland känner för att ta den enkla vägen ut. du är en av anledningarna till varför jag vill skrika och gråta, och jag gör det, men du hör inte. du hör inte när jag gråter, du hör inte mina rop på hjälp, du vill skicka mig till bup så att de kan skriva ut en jävla massa preparat som jag ska stoppa i mig - för då löser sig allting, då blir allting bra. jag minns att du sa att det var mitt val, sen vill du tvinga mig. du tror att man löser problem genomatt stoppa i sig preparat som ibland bara gör det värre - och du vägrar lyssna på det jag har att säga. de senaste månaderna har det varit annorlunda, jag har försökt att dölja mitt psykiska tillstånd, jag stänger in mig i badrummet, i bastun, och gråter och kippar efter andan med en handduk för munnen. jag vet vad du kommer att säga, jag vet att du vill skicka tillbaka mig till bup och låta de skriva upp vad jag ska stoppa i mig. jag vet att min syster har varit på den vägen och jag vet att jag inte vill dit.

jag blev nästan chockad av det jag hörde på utvecklingssamtalet, trots att jag sitter och gråter framför både lärare och dig, och pappa, så har du antingen slutat se eller så förtränger du sanningen. du säger att jag är stressad, att jag pressar mig sjävl till det yttersta och att det är därför jag mår dåligt. du säger att migränen är anledningen till varför jag stannar hemma, och visst, många gånger är det migränen som har övertaget - men det är sällan migränen kommer ensam. jag fattar inte hur man kan vara så blind för något som borde vara så uppenbart. jag mår dåligt, jag mår sinnessjukt dåligt. jag vet inte hur länge jag kan klara mer och jag har känt såhär i några år nu. jag har känt mig hjälplös, ensam och ignorerad. jag kan inte göra det här på egen hand. jag kan inte göra det i den här miljön.

jag hatar att du får mig att känna mig så värdelös, och jag hatar att du aldrig säger förlåt. inte en endaste gång.


ni förstår inte.

jag tror inte att någon förstår.
hur dåligt jag mår.
i vilken utsträckning det är i.

ni antar att det har med migrän att göra, ni antar att jag ställer för höga krav på mig själv, och att det är därför jag mår som jag gör. ni antar ingenting annat. ni tror inte att det ligger ännu djupare än så. ni brukar inte ens fråga, och de gångerna ni frågar så vet jag inte. det finns ingen dialog. och ni bryr er knappt om att den inte finns.

här hemma börjar jag ge upp, ni hör inte mina rop på hjälp, ni ser mig inte längre, bara pappa lägger märke till mig de få gångerna jag mår som jag gör, och då jag inte gömmer mig. mamma bryr sig knappt, hon skickar pappa efter mig. allt är bara jobbigt. trots oändliga ångestattacker, så hör ni inte, så ser ni inte. det spelar ingen roll längre. jag vet inte hur länge man ska orka. jag vet inte hur länge jag kan orka. jag vet att jag behöver hjälp, men jag vet inte vart jag ska få den.

i skolan märker de. men de brukar inte göra så mycket mer än att märka, de frågar, frågor som inte ger några svar. påpekar att jag borde prata med kurator, något som inte händer, något som jag inte vill ska hända. en kurator kan inte göra mig något friskare, något bättre. varje gång de frågar får de samma svar, och med tiden ändras det inte.

jag syns inte. jag hörs inte. jag finns inte.

jag duger inte,

och jag vet det själv.

jag känner aldrig att jag duger.
jag känner aldrig att jag är tillräcklig.
bara hos en person.

annars är jag värdelös,
annars är jag inte ens luft,
annars spelar jag ingen roll.

aldrig.

oh boy.

jag har inte druckit o'boy på hela veckan, jösses.

jag är så förtvivlad.

jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till.
jag befinner mig i en mörk tunnel utan slut.
och vem ska rädda mig?

jag är trasig.
och huvudvärken är påväg tillbaka.

och plötsligt slog det mig..

.. jag håller på att krascha.

som en våg kom det över mig, plötsligt och utan förvarning, tårar börjar bränna bakom ögonlocken och pressar sig ut från tårkanalerna för att strömma ner för mina kinder. jag är inte stabil på något plan, humörsvängningar som kommer och går lite som de vill, mest för att jag verkligen inte orkar mer. det är så det känns, all ork rinner ut i samma flod som tårarna och hamnar i ett hav långt, långt borta. och jag vet inte hur man tar sig dit, till havet, där man kan återhämta sig, där man kan finna orken igen.

just nu vill jag bara gråta, gråta i timtals och hoppas på att ångesten följer med de salta tårarna som lämnar spår efter sig i mascaran under ögat. innerst inne vet jag att det inte är så, att det inte fungerar så, även om man önskade. ångesten sitter kvar och samlar krafter tillsammans med oron, samlar krafter så att det tillslut kommer att explodera. det kommer att explodera i mig, och ett stort moln av rester kommer att finnas kvar över mig, jag tror inte ens att ångesten kommer att försvinna då heller. det gör den aldrig.

stressen sitter kvar i magen och vill ta sig upp i strupen, jag vill bara förtränga den, låtsas som om att den inte existerar. syns den inte, så finns den inte. och överraskning, så fungerar det inte heller. jag vet bara inte hur länge jag orkar hålla uppe allt, hur länge jag kan låtsas att vara någorlunda stabil och slippa piller av alla former. jag behöver vila, jag vet inte hur länge, men jag behöver vila. inte för att det kommer hända på cirka två månader, minst, om ens någonsin. skolan tar livet av mig, tar tiden av mig, tar orken av mig. jag kan inte hantera det, men jag måste.

jag vill bara kunna andas.

migrän,

andra dagen med migrän, den kommer och går lite som den vill.
har tagit två diklofenak utan någon större effekt,
det som har hjälpt mest idag har nog varit frisk luft.

positivt är att jag inte har något allvarlig migrän, visst, den sitter i lite som den vill,ibland några timmar och som nu - dagar, men jag spyr inte, har dock mått illa de senaste dagarna, vet inte om det beror på det. ljud- och ljuskänslighet är en annan sak och med det kommer ju svårighet att koncentrera sig. men det finns folk som har det värre. mamma köpte hem zomig nasal, nässpray just för migrän, hade tänkt testa den om den nu vill funka.

att växa upp.

du växer varje dag, på alla sätt det går att tänka sig. genom händelser, upplevelser, du växer upp under möten med andra människor, de kanske lär dig något - vare sig det är bra eller dåligt, du kanske växer upp medan du bläddrar igenom morgontidningen, eller metro på spårvagnen.. för varje sekund som passerar - så blir du äldre, inte bara i tid, du blir förhoppningsvis lite klokare med tiden som passerar. du lär dig att ta mer ansvar, eget ansvar, du lär dig rätt och fel, du lär dig hur man ska hantera situationer och du lär dig att läsa av människor.

allt det där, handlar om att växa upp, med stor fokus på just hjärnan, hur man utvecklas och blir till en bättre, eller kanske sämre människa. hur man lär sig att hantera jobbiga situationer och hur man tar ansvar för sig själv och andra. man växer upp helt enkelt, det finns många definitioner på att växa upp, åldersgränser som bestämmer när man får göra vissa saker. just när du fyller 15 får du gå och se en skräckfilm på bio, köra moppe eller ha sex, men dagen innan - absolut inte! du får inte gå in på krogen, köpa folköl eller cigaretter, du får inte köra bil eller dricka alkohol - dagen innan du fyllt 18. och för mig är det ungefär 52 dagar kvar, tills jag får sätta foten inne på en bar. just den gränsen, mellan att vara 17 och att vara 18, är egentligen ingen större gräns alls - förutom i huvudet. enligt mig och säkerligen många andra handlar att vara vuxen och mogen, om att ta ansvar. man kan vara 30 men fortfarande vara omogen och oansvarig, samtidigt som man får köra bil och dricka hur mycket man vill. det är väl nödvändigt att ha de gränserna ändå, det vet jag, men samtidigt kan det vara svårt att definiera vem som är vuxen.

det som jag har tänkt på väldigt mycket de senaste veckorna är att man kanske borde ta att växa upp, inte på ansvarsdelen - för den har jag ganska klart för mig redan nu och är mognare än vissa andra som är äldre, men när det handlar om stil. hur länge kan man vara scenekid? poppare? emo? jag tror ni fattar vad jag menar. när man kommer till 18, så blir man mött av en stopp-skylt, hur länge är det okej att ha ränder i håret? överdrivet mycket halsband? det känns som att någon gång, så tar det stopp. att helt plötsligt så går det inte mer - om man inte heter audrey kitching och tjänar pengar på det, dvs. hur många alternativa brudar ser man på stan? det är främst 50-talsinspirerade eller snygga smala brudar som lyssnar på helt okej band och har tubtoppar, generellt. och det känns som att jag är påväg lite åt det hållet - att växa upp, jag vet inte om det är för att jag hamnat i en total svacka då jag är trött på det mesta, eller om det är för att jag helt enkelt öppnat mina vyer lite mer.

jag har verkligen ingenting emot varken scenekids eller poppare, 50-tal eller heta bandbrudar, det är egentligen mest exempel på det jag försöker få fram - som jag inte riktigt vet hur jag ska få fram. det kan handla om att jag helt enkelt inte har håret fixat och kommer i rätt mood, det skiljer sig så mycket allting, svårt att veta vad det är som bultar på insidan. men det känns som att när 18 kommer, då är det dags att försöka visa lite mer mognad på utsidan (och jag menar inte att man är omogen bara för att man ser ut på ett visst sätt). mina tankebanor börjar skifta och man kollar inte bara på samma kläder hela tiden - man vidgar sina vyer när man köper saker, man blir inspirerad av andra människor, kändisar.. jag får tankar om att bli blond, att lämna det svarta håret för ett tag - eller isåfall klippa till det en del, jag får tankar om att bli lite brun - istället för att gå runt och se ut som ett lik, färg gör att man ser lite friskare ut, även om det är fint att vara blek.. det finns väl några saker till, men det här var väl huvudsakerna som jag tänkte ta upp.

avslutar med att säga att det finns folk som försöker växa upp, som försöker vara mogna, trots att de inte är så mycket i närheten. handlar inte alltid bara om kläder - man ser småflickor i det senaste modet och det skrämmer mig lite, ibland handlar det bara om beteende och attityd. folk som skriver texter riktade mot folk i deras omgiving, som om man vore hundra gånger bättre än dem, man skriver hur löjliga saker är osv. nu påstår jag inte att jag aldrig har sagt något nedlåtande eller så, men just deras syfte är så fel det kan bli. man bestämmer sig för att leva upp till något rykte bara för att det är så jobbigt att vara snäll hela tiden(?) - man försöker placera sig i en klass över alla andra, och det är inget positivt.

ni som orkade läsa detta är riktigt duktiga (:

applåder,

feta applåder till mig tack!
har suttit i typ 2 timmar och räknat matte, kommit ikapp - låg efter ganska mycket innan :D pappa hjälpte mig, bäst är han! han hade köpt kalle anka-kex för att han inte hittade bokstavskex, aww! men nu blir det ingen mer matte på ett tag, bara på lektionerna då. klockan 8 imorgon. PAIN.

nu är det bara massa annat som behövs göra, skriva anteckningar på de ca 40 sidorna vi har i naturkunskapen till provet på tisdag samt försöka komma igång med min rapport i samhäll som borde vara inne på onsdag nästa vecka. troligast är väl att den inte kommer in i tid, men gjord ska den i alla fall bli!

jag orkar verkligen inte skola :D
haft migrän till och från i två dagar nu, woh!

i can do it!

det är ungefär så det känns,
kom hem från utvecklingssamtalet för ett tag sen och trots att mina upplevelser av utvecklingssamtal aldrig varit positiva med tanke på att det alltid slutat i gråt - för att jag är känslig, men främst för att jag mår dåligt och de har en tendens att ta upp det. denna gången kom det tårar, inte särskilt förvånande. glad att jag hade maria istället för någon av de andra lärarna, hon är verkligen den som förstår en mest.

trots min höga frånvaro, varning på indraget studiemedel, så ser det ändå helt okej ut. ligger antagligen på vg i de flesta kurser, fick inget svar från varken naturkunskapen eller stresshanteringen, men får jag vg där så är jag nöjd och får jag mvg så är det fantastic! det som gladde mig mest var dock beskedet om engelska betyget... MVG I ENGELSKA B, WOOH. trots att kursen inte är klar än sa hon att det var solklart att jag skulle ha mvg, gjorde som sagt presentationen idag och hon tyckte att den var awesome :D nu är det bara nationella kvar och en nyhetspresentation, känns inte jättepressande - vilket är överdrivet skönt, så nu kan jag slappna av lite mer i engelskan.

var i skolan hela förra veckan borsett från mattestugan, och ska vara i skolan hela denna veckan med är det tänkt. dags att ta mig i kragen lite trots att det är mycket som ska göras den tiden som är kvar, en stor sak varje vecka känns det som. en rapport i samhällskunskapen och naturkunskapsprov nästa vecka. i can do it, hoppas jag!

slutkörd.

det är så jag känner mig nu, vill mest lägga mig ner,
kolla på någon film och äta något som innehåller socker.
har lyckats undvika det hittills idag, alltid nått.

och av någon anledning känner jag mig ganska illamående.

ett sånt inlägg..

.. som ingen egentligen bryr sig om. men jag känner för att skriva det ändå!
tog mig upp imorse vid halv 7 mot min vilja, hade naturkunskap - prov v.17,
alltså nästa vecka då vi också har inlämning på rapporten i samhäll,
som jag inte ens har börjat på.. heh .. bra jobbat!
sen var det engelska och jag hade min redovisning, gick helt okej!
fixade till mina indval, så nu har jag hela 200 poäng.
svenskan var lite seg i längden men vi pratade skräckfilm och sånt.

fick förövrigt g+ på g-provet i engelskan, awesomeness.
utvecklingssamtal ikväll klockan 19, inte pepp alltså.

migrän och illamående är inte tummen upp.

you are my only one

love

so you see, this world doesn't matter to me
i'll give up all i had just to breathe
the same air as you till the day that i die
i can't take my eyes off of you

i love the sky and the moon and the stars and the clouds

moln

moon

himlen är alldeles för vacker för att vi människor ska förtjäna den.
nej, hela världen är för vacker för att vi människor ska förtjäna den.

sweden to the world

en av de tre sakerna vi har hållt på med samtidigt i engelskan är något som kallas för sweden to the world, vi delade in oss i par och fick dra varsin lapp. uppdraget var att tillsammans göra en presentation om det ämnet man fick, jag och madde fick young people. trots att vi bara har jobbat med det på en lektion så har vi äntligen blivit klara.

så, imorgon ska jag hålla en presentation för halva klassen om just young people in sweden, det är kul när man får ett sånt uppdrag och kan göra det egentligen lite hur man vill. jag och madde bestämde oss för stereotyper, så vi har målat fina bilder i paint och jag har fixat en powerpointpresentation som kommer äga förhoppningsvis. talkort har jag med fixat, kommer vara nervös trots att det bara är för halva klassen.

har inte direkt lyckats komma över nervositeten som kickar in då man ska prata inför människor.

har däremot inte räknat någon matte whatsoever idag, men är ändå nöjd med min insats i engelskan. snart blir det att duscha och kanske ta och kolla på en film eller nått (:

sockertjock?

hell yes, skulle jag nog säga. socker är extremt beroendeframkallande och kan inte göra mer än att medge att jag är en av alla offer på jorden. varit lagom sockerberoende ända sen jag var liten. då åt man jordnötssmör, nutella eller till och med strössel på mackorna. man köpte godis i kiosken efter skolan och godis var viktigt på både fredagar och lördagar. inte nog med det så har jag alltid druckit oboy, har väl inte gått mer än någon månad utan oboy om jag tänker efter. sockertjock? hell yes.

jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur det, för jag är så sjukligt trött om dagarna och motivationen finns inte där jag letar. jag har ingen som peppar mig, ingenting som peppar mig. inte ens alla de bilder av snygga och smala tjejer kan göra något åt det. jag behöver en paus från sockret, men det är så svårt att sluta, så ett mål skulle väl i alla fall vara att minska ner på det drastiskt. ett glas oboy i veckan som max, och ersätta godis med något annat - har försökt med nötter men suget vill inte ge sig och jag ger efter för det. jävla mes är vad jag är.

jag vill verkligen gå ner i vikt, komma i form och huvudsakligen må bra, men det är lätt att man tar the easy way out när man mår dåligt, en påse godis får en alltid att må lite bättre, får en lite piggare - inte i längden såklart. suget ligger där och kommer då man minst anar det, och man ger vika för det, jag vill inte ge vika för det. jag vill inte ha en sån relation med socker att man är beroende. nu låter det som om jag hästar godis dagligen, det gör jag självklart inte, men det finns dagar då suget tar över.

jag behöver avstå från godis helt i några veckor, hur det nu ska gå till med min motivation, det vet jag inte. jag har svårt för att hålla saker när det är jag som bestämmer det, när jag sätter upp egna mål så blir det aldrig att det händer. jag har inte viljan helt enkelt.

någon som har bra tips för att gå ner i vikt och komma i form effektivt och framför allt, lyckas hålla sig undan godiset? och då, samtidigt lyckas hålla någon form av vilja och motivation kvar?

den dagen då jag slutar skriva,

den dagen blir min undergång.

klockan är redan halv två på natten, redan måndag, redan en ny vecka trots att jag inte ens har hunnit vila upp mig sen den senaste. jag är fortfarande lika slutkörd och utmattad och hjälplös, även om jag är lite stolt över mig själv som faktiskt var i skolan på alla lektioner utom en på hela veckan. hur otroligt det må låta enligt vissa. det sticker i buken på mig, på båda sidorna, ilskna hugg från insidan - jag har ingen aning om vad det är, vet inte om det är lönt att kolla upp det. allt är ju fel på mig these days. ser inte fram emot en ny vecka, borsett från helgen då mr charlie från västerås räddar mig som vanligt, det är så långt tills dess, varje sekund känns som en hel dag.

det ska bli seriöst,

jag började att skriva på ett inlägg här, om vikt och ideal och sånt där. men jag kan inte riktigt ta på mig det förrän imorgon tror jag. ska försöka skriva och skriva om, så att det blir på riktigt. och inte bara massa tankar utan någon som helst sammanhållning. så imorgon, eller senast denna veckan i alla fall, så kommer ett inlägg om ideal, komplex och vikt. det blir nog en hel del sådana, ska försöka att inte tjata ut det dock - hur det nu ska gå till.

men just nu kan jag inte ta på mig ansvaret för att skriva ett sådant inlägg med grund. jag känner hur ångesten stiger i takt med siffrorna på vågen.


hur långt klarar man av att gå?

tankarna slutar aldrig att framkalla ångest i mig.
jag är fortfarande lika passiv som innan.

det är som om jag går runt i en vaken koma, det är inte jag i världen utan det är jag och världen. jag är inte beroende av något som händer, det berör mig inte. det känns som om jag har gått in i väggen, och om det nu inte är fallet, så kan jag nästan garantera att det blir fallet om.. jag vet inte hur länge min kropp klarar det.

allt som jag har känt av de senaste dagarna då tankarna tagit över är rastlöshet. det kryper i hela kroppen och jag vet inte vad jag ska ta mig till. jag får klaustrofobi i min egna kropp, jag blir rädd för att vara ensam med mig själv och med mina tankar. jag vet inte vart jag ska ta vägen. som i fredags på indvalet, jag fick nästan panik. panik av att sitta och vara så instängd, att försöka fokusera på sin egna kropp och vad som händer - rastlösheten och tankarna tog över och jag klarade inte av att göra det. det enda som kom upp i mitt huvud var "när tar det slut? när får jag öppna ögonen?", man blir nästan rädd för sig själv.

jag blir så rastlös och tömd på allt som är i närheten av ork. jag orkar inte göra saker längre. jag orkar inte gå upp på morgonen, jag orkar inte klä på mig, jag orkar inte sminka mig, jag orkar inte fixa håret, jag orkar inte äta, jag orkar inte duscha, jag orkar inte ta mig till skolan, jag orkar inte sitta igenom en hel skoldag, jag orkar inte komma hem, jag orkar inte göra läxor, jag orkar inte göra det jag behöver göra, det jag måste göra. jag är helt slutkörd. jag orkar inte ens bry mig.

det känns som om jag blir uppäten på insidan av all ångest.
och ska jag vara ärlig, så vet jag inte hur jag ska hantera det,
eller hur långt man faktiskt klarar av att gå.

oh herregud..

.. jag vet inte rktigt vart jag ska börja.

det är ju verkligen ingen nyhet att jag tänker alldeles för mycket för att det ska vara bra för min psykiska hälsa. efter en tågresa blir det hela inte speciellt mycket bättre, då man sitter och antecknar frenetiskt på sin mobil och sparar i utgående mappen i väntan på att man ska få komma hem och skriva av sig.

"ju närmre man kommer slutstationen, desto mer växer ångesten innuti. hem ljuva hem, spelar ingen roll, för tryggheten är inte ens så nära att man kan känna av den. det är mer en form av önsketänkande för att man hoppas på så mycket som aldrig kommer att bli av."

trots att jag flyr till mitt rum så fort jag öppnar ytterdörren, så finner jag ingen trygghet här heller. isåfall en sorts önskad trygghet, en inbillad trygghet, att om jag är här bakom en stängd dörr med persienner neddragna, så kan ingen göra illa mig, ingenting kan rubba mig. men så är det självklart inte. man försöker inbilla sig saker, för att försöka må bra, men det går inte. när jag släcker ljuset på nätterna för att försöka få john blund att komma på besök, så växer bara en oro i mig. jag blir panikslagen av mörkret och ibland sover jag till och med, med tänd lampa för att ingenting ska skada mig. jag sover med armarna tätt omkring min nalle som jag har haft sen jag var liten. en trygghet som man håller sig kvar vid, trots att allt bara är en inbillning.

varje litet ljud får öronen på helspänn, får hjärtat att dunka snabbare, får ögonen att flacka över rummets yta. hur kan man vara så rädd, i sitt egna hus?

<3

Ju mer man tänker,
ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar.
-
Nalle Puh

x

ibland känns det som om jag behöver sluta existera.

att skriva, eller att inte skriva, det är frågan.

för mig, är skriva, något som är nästan lite heligt. för mig är det ett sätt att hantera saker. det enda sättet för tillfället. jag vet inte vad jag ska ta mig till ibland, och då skriver jag. jag skriver om allt - från känslor till samhällsproblem som gör mig arg, allt. jag tänker för mycket, och ibland måste man få ut de tankarna, för att huvudet inte ska explodera. har nästan blivit besatt, eller, inte besatt - snarare..jag vet inte.. lite beroende, på ett bra sätt. jag har alltid skrivit, vare sig det var kassa dikter eller dagboksinlägg, så har jag skrivit. att skriva, är ett sätt att leva, att släppa ut alla sina innersta tankar och känslor.. att bläck på ett blankt papper kan betyda så mycket - eller i det här fallet, knapptryck på ett smutsigt tangentbord som förvandlas till text på datorn.

alla borde skriva, spelar ingen roll vad, spelar ingen roll om man är bra på det eller inte, men alla borde skriva - när man är glad eller när man är ledsen. det är skönt att få uttrycka sig, och veta att det finns kvar och att det inte bara är ord i form av ljudvågor som sakta svävar ut i atmosfären.

fast jag behöver något mer, något mer sätt att hantera livet på, att hantera uppgångar och nedgångar. för just nu är jag bara sönder, stressad och mer eller mindre deprimerad. jag vet inte hur länge man kan fortsätta att må såhär, jag mår inte bra alls. det enda som är bra i mitt liv är charlie, och de få tillfällen jag får spender med mina närmsta vänner. det är det enda som lyser upp i det eviga mörkret, hur kliché det än må låta. jag mår sämre än förra året, bara att jag döljer det mer här hemma eller om det är att de inte ser mig längre.. vad vet jag.

jag vet bara att skriva, är något bra, något som gör att saker blir lite lättare. 

angående vissa kommentarer på bilddagboken.

kan ni inte bara sluta vara så sjukligt efterblivna någon gång?
jag tar inte massa bilder på mig själv för att jag älskar mig själv,
eller för att jag tycker att jag är så jävla snygg, jag är inte heller egoist
eller ens självupptagen, jag mår inte heller bra
bara för att jag tar bilder på mig själv.

det har ingenting att göra med det!
jag gillar mode, foto och redigering, som är automatiskt
när man tar kort på sig själv, visst när jag tar bilder på mig själv
så har jag väl ingen direkt dålig dag, jag känner mig oftast helt bekväm
med mig själv och börjar inte grina när jag ser mig i spegeln.

och förresten, vad fan bryr ni er om det?
har ni inget bättre för er att göra än att bry er om det jag gör,
hur jag posar, när jag posar, var jag posar osv.

egoism handlar om att allt man gör är gynnsamt för en själv.
och om man bryr sig om andra är det för att få ut något av det.

vad är det som är så svårt att förstå?

(inlägget är endast riktat till ett fåtal personer, så känn er inte allt för träffade.)

oh, the romantic era.

"Ty det viktiga är inte att hindra barnet från att dö, utan att lära det att leva.
Och leva är inte bara att andas, det är att handla, det är att använda våra organ,
våra sinnen, våra förmögenheter, kort sagt, allt i oss själva,
som ger oss förnimmelse av tillvaron.
"

"Den, som levt längst, är inte den, som räknat de flesta levnadsåren,
utan den, som mest känt, att han levt. Det finns sådana som först efter hundra år
förts till graven, men som i själva verket varit döda sedan sin födelse.
För dem hade det varit bättre att dö i ungdomsåren,
om de åtminstone till dess levt ett verkligt liv.
"

- jean-jacques rousseau


i'm just trying to figure it out.

jag kan inte sluta skriva. jag kan inte sluta skriva. jag kan inte sluta skriva.

idag på meditation och stresshanteringen så tog vår lärare upp något som de kallar för boreout - motsvarigheten till burnout ungefär. om man kan lida av de båda så gör jag nog det, jag är uttråkad av det som måste göras och det som måste göras är alldeles för mycket för att jag ska kunna klara av det utan att mer eller mindre gå in i väggen. men det jag tänkte ta upp och faktiskt skriva om, var att han läste en sorts dikt för oss, skriven av någon tant. den handlade om stress och hur man skulle hinna med precis allting.

något som jag kände igen mig i, till en viss del. dikten var främst riktad mot de vuxna, att man skulle ha tid med att jobba och städa osv. you know the drill, allt som man förväntas göra som vuxen människa. men jag känner ändå igen mig i att försöka göra allt på den lilla tid som man har. 24 timmar går det på ett dygn, det är meningen att man ska sova kanske 8-9 timmar av dem - något som jag absolut inte gör, i alla fall inte på skoldagar. man ska ha tid att ta sig till gymmet på ett ca 1 timmas långt träningspass, några gånger i veckan. självklart ska man gå runt ca 6-8 timmar i skolan och sedan när man kommer hem måste man hinna med att äta - och har man otur så måste man ha tid att laga maten, som ska vara nyttig och näringsrik. helst ska man ha sallad till också, då blir det som bäst. efter att man har ätit upp maten - i lugn och ro, så ska man kanske göra läxor. något som kan ta hur mycket och hur lite tid som helst beroende på vad det är man behöver göra och hur effektivt man gör det. när man är klar med att ha gjort allt fint och prydligt ska man se till att det inte ser ut som ett bombnedslag på rummet, man kanske ska ta sig ett mellanmål för att hålla blodsockernivån stabil. inte nog med det, man ska ha tid att hålla på med sina fritidsintressen och självklart umgås med sina vänner och kanske sin partner om man har någon.

glömde jag bort att skriva att man skulle andas?

det jag försöker få fram är hur sjutton folk tror att man ska kunna hålla uppe ett sådant liv, och samtidigt slappna av. hur man ska kunna vara lycklig trots att man antagligen behöver stressa igenom allt och ha scheman hit och dit på allting som man måste göra.

jag känner ångest för att jag inte kan vara en sån människa. för att jag inte kan disponera min tid så som jag kanske vill och framför allt kanske behöver. just nu ser mina dagar ut såhär: sova max 6 timmar, släpa sig upp, göra iordning sig och kanske äta frukost om man hinner, åka buss, vara i skolan, komma hem, äta, sitta här, kolla på tv/serier, göra läxor - ifall jag orkar. och sen sova igen. jag har inte umgåtts med någon sedan charlie var här, eller sedan jag var i falkenberg. jag har varken tid eller ork, och jag tror inte att någon annan har tid eller ork för mig heller. allt är bara kaos.

trots att våren är tätt inpå och fåglarna kvittrar i solskenet bland blommor som börjar slå ut, så känner jag ingenting annat än panik, oro och ångest. allt känns bara tyngre och tyngre ju mer tid som går. när man trodde att man kanske äntligen skulle kunna hantera skolan så får man reda på att man har minst x antal prov och inlämningar kvar att göra inom de kommande 2 månaderna. samtidigt som man ska orka leva och ha ett liv.

i'm just trying to figure it out, how to handle it all.


drömmar

inatt drömde jag en ganska absurd och utflippad dröm - som vanligt. jag vet inte varför, men under de senaste månaderna har jag nästan bara drömt saker som inte hör ihop någonstans alls. saker som är helt utflippade och som makes no sense.

det jag minns är att vi ett tag var hemma hos gabbi, jag tror att dennis var med och några till, hon hade en tam tvättbjörn som gillade att boxas och som jag störde mig en aning på. i ett annat scenario var jag och någon annan plötsligt på skolgården tillhörande min gamla skola. nån snubbe på en cross körde runt som en galning och inte nog med det så kom självklart en monstertruck och gjorde likadant. vi gömde oss på ett bilflak. några minuter senare är det någon som häller på massa bensin och tänder eld på det - vi hoppar ut och sen exploderar bilden. kan även berätta att det var ett badkar som exploderade och en landmina i en pool.

flippat.

hur annorlunda allt kunde ha blivit.

såg nyss en bildkommentar på myspace, från en person som brukade betyda ganska mycket. någon som jag kunde prata med och som jag hade känslor för. någon som mer eller mindre krossade mitt hjärta tillslut. låter väl mer dramatiskt än vad det faktiskt är. tänk hur annorlunda allt kunde ha blivit, om en sak inte hade inträffat.

jag tror på ödet, jag tror att det som händer ska hända, inte för att någon gud eller övermakt sitter och bestämmer, utan för att det helt enkelt är så. det som händer, det händer och det kan man inte göra något åt. sedan att man kan justera en del och faktiskt göra ganska många egna val är något både bra och dåligt. men in the end, så är det ändå ödet.

som att hitta kärlek på en sida som man blev medlem på för nästan 3 år sen, att just vid det tillfället ska gå rätt, vad är oddsen? att man får sitt hjärta krossat och att andra saker händer som leder till nya möjligheter. jag är tacksam för det som har hänt, jag är tacksam för charlie. och även om det finns alldeles för många dåliga saker i mitt liv, så antar jag att det finns någon form av syfte med det hela. trots att man sällan tänker så.

charlie <3


middag


image1
sitter här och avnjuter en kycklingbaguette från paprika,
och unnar mig lite cola. gott äre! LÖVES IT.

"såhär känns det att vara jag"

orden ligger fortfarande kvar i mitt huvud, studsar fram och tillbaka och vet nog inte riktigt vart det ska ta vägen. kom till skolan 8 imorse och hade meditiation och stresshantering, en skön kurs faktiskt. vi mediterade med kroppen i fokus, och allt kändes bara tungt. en boll fylld av oro och ångest flyter runt inne i magen på mig. det är lite skrämmande att meditera, i alla fall när man kommer i kontakt med såna känslor. och kan jag inte riktigt tänka på annat än den där bollen som flyter runt.

tungt, deprimerande, oroligt och ångestfyllt. så känns det att vara jag.


fokus jessica, fokus.

gah. jag har verkligen tappat min koncentration någonstans, och nu hittar jag den inte. som jag skrev tidigare, så känner jag mig passiv - som om allt händer runtomkring utan att man är en del av det. mina tankar är all over the place och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem, förutom att skriva såklart.

sen är tid något otroligt komplicerat, något som jag tänkt på mycket idag. hur folk får allt att passa in på den tiden man har erbjuden på dygnet. för jag känner inte att jag har tid till något alls. men ja, i'll get back to you on that later on.

ny design

yay! har nyss suttit ett tag och fixat in både banner och bakgrund, samt ändrat färger på rubrikerna. känns bra att ha det gjort och det får duga för tillfället, men nu måste jag plugga engelska inför provet imorgon - illa!

pengar.

åh, pengar är så överskattat - egentligen. fast i smyg så är jag extremt beroende av pengar, jag menar - vem är inte det? allt handlar om pengar, bara pengar. i-länderna bryr sig inte om annat, de som sitter i maktpositioner bryr sig inte om annat. att gå i vinst är ett måste, skitsamma om folk hamnar i kläm. pengar, pengar, pengar.

jag är beroende av pengar. trots att jag egentligen inte har några. eller ja, en tusenlapp i månaden att leva på, det känns ju ändå ganska okej - nästan lyxigt om man jämför med andra ungdomar runt om i världen. vi har glömt bort värdet i pengar. för några år sedan var en tusenlapp mycket, nu är det ingenting. samtidigt som flera hundra tusentals svälter i afrika, så har vi det bra - fast det tycker ju inte vi.

materialister, är vi allihopa. eller inte alla såklart, men generellt. att köpa saker är vardag för de flesta. att ha pengar till att köpa kläder eller andra prylar som man egentligen inte ens behöver, men som man trånar efter ständigt. jag önskar att jag var rik, pengar är lycka, vad man än säger. utan pengar kan man inte leva, det går inte. utan pengar kan man inte köpa mat, man kan inte ha tak över huvudet.. ni vet.

mina pengar går i majoritet till kläder och numera tågbiljetter. för att kunna hälsa på min älskade pojkvän måste jag ha pengar, och tågbiljetter är inte direkt billiga trots att man gör världen en tjänst genom att inte släppa ut mer koldioxid än nödvändigt. men inte blir man hyllad för det, utan istället ska man enligt sj betala 50 spänn extra för att bli lovad en sittplats på tåget man redan betalat minst en hundring för. kapitalism.

det jag egentligen hade tänkt skriva var att jag var på stan idag, och slösade pengar - ytterst lite om man tänker efter. runt 350 kronor egentligen, hade jag haft mer pengar att avvara, så hade jag definitivt slösat minst en eller två tusenlappar till. men alla har inte turen att vara bortskämda snorungar som får pengar bara för att de andas.

sov gott

nu är det läggdags, om det ändå var som när man var liten.. om man ändå vore liten.. med gonattsagor och nattlampa, en riktig pjamas eller kanske ett nattlinne, sängen fylld med gosedjur av alla sorter och storlekar. då det inte var lika jobbigt att ta sig i säng, eller att ta sig upp ur den när morgonen väl anlände.. det har gått ganska många år sedan dess, och det är nästan skrämmande hur fort tiden bara passerar och när man minst anar det - så är den borta.

tankar, åh så mycket tankar. aja, det som jag ville få fram är att det är läggdags. dags att sova, försöka så gott man kan och hoppas på att man hinner få lite sömn innan alarmet piper igång på mobilen. jag har pluggat naturkunskap idag, ingen engelska dock - något som inte är alldeles för bra med tanke på att det är prov på onsdag, men det fixar sig. det löser sig. det ordnar sig.

god natt, sov gott.
(kan tänkas att det blir lite bloggande imorgon med)

mitt huvud sprängs snart.

idéerna slutar inte flöda, tankarna irrar runt som aldrig förr.
och jag är trött, utmattad och nästan passiv.

jag känner mig så passiv. som om en hel värld passerar förbi utan att ens nudda en. en hel värld som är fylld av allt från lycka till misär, känslor som seglar bort i universum, röster från alla världens hörn som bara skriker efter att bli hörda. men det finns ingen som lyssnar, ingen har tid, alla stressar runt som om domedagen är tätt inpå. knuffar sig fram genom folkmassor, halvspringer istället för att gå i takt och det är nästan så att man glömmer bort att andas.

jag bara står och ser på, passiv. allt händer runtomkring, verkligen allt. men det rör mig inte, det känns inte lika tätt inpå som det faktiskt är, som om man slutar bry sig.. mitt tillstånd, mitt känslomässiga psykiska mentala tillstånd verkar inte rubbas.. som att stirra in i vägg i timtals.

jag behöver andas lite frisk luft, på riktigt.

jag vet inte riktigt var jag ska börja.

det kom som en chock, eller ja, inte riktigt som en chock, men nästan. när jag fick reda på att min frånvaro var så hög att en varning dumpade ner i brevlådan idag. det är visserligen ingenting som känns så sjukligt oroande där inne, men det är ändå en slags blinker som visar att jag måste skärpa mig. vilket jag faktiskt hade tänkt göra, denna veckan ska jag skärpa mig. har redan klarat av en av fem dagar, och det är knappt två månader kvar till sommarlov - skönt!

trots varningar om för hög frånvaro så kvittrade fåglarna i solens sken när jag trippade hem från skolan, vi fick till och med sluta tidigare från idrottsteorin tack vare vhs-band från 90-talet som varvade myrornas krig med prat om konditionsträning.

så nu sitter jag på mitt rum och skriver, något som jag haft extremt svårt från att hålla mig idag. har skrivit massa notiser i sms som ligger i utgående-mappen på mobilen. har tonvis av idéer som simmar runt i mitt huvud och bara väntar på att komma ut. jag kan inte sluta tänka. kanske att jag skriver ett inlägg till eller två, innan jag sätter mig med naturkunskap, engelska och om jag orkar - matte. trots att påsklovet tog slut för typ en vecka sen, så fylls det redan på med arbeten hit och läxor dit. nationella proven som grädden på moset.
ÅH, visst är det underbart att gå i 2:an?

att inviga en blogg.

och så var det äntligen dags, jag har funderat på det här länge - att starta en blogg, en ny blogg det vill säga. har haft ett konto här ett tag, första bloggen fungerade inte riktigt. sen dess har jag startat två nya bloggar, en på blogspot och en på tjejsajten. den förstnämnda är personligt inriktad och fylld med tankar och känslor och den andra är en modeblogg.

jag är en tänkare. jag tänker alldeles för mycket på allting. och det bästa att göra är att skriva av sig, något som jag tänkte göra i den här bloggen. skriva om det mesta som rör omvärlden, allt från miljöproblem till vadvetjag! så, vi får helt enkelt se hur det går :)


RSS 2.0